Je krijgt eters over de vloer en je hebt een lekker recept uitgezocht dat je wil gaan maken. Echter, is dit een recept waar alcohol in zit, en één van je gasten komt net uit een afkickkliniek vanwege een alcoholverslaving. In dat geval is het vanzelfsprekend geen goed idee alcohol in je gerecht te gebruiken, maar gelukkig betekent dat niet dat je een heel nieuw recept moet zoeken. Veel gerechten zijn namelijk prima aan te passen waardoor je de alcohol weg kunt laten. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel.

Goede vervangers voor alcohol

Er kunnen, naast een verslaving, natuurlijk nog andere redenen zijn waarom je geen alcohol in een gerecht wilt gebruiken. Bijvoorbeeld omdat er kinderen mee-eten, omdat je zwanger bent of simpelweg omdat je de alcohol die er in hoort niet in huis hebt of niet lekker vindt. Er zijn een aantal gerechten waarbij de alcohol juist zorgt voor die lekkere smaak, zoals bij risotto het geval is. gelukkig kun je dit gewoon vervangen, zonder dat het gerecht er minder lekker van wordt.

Heb je bijvoorbeeld sherry nodig in een gerecht? Dan kun je deze gewoon vervangen met sherry-azijn. Hier zit geen alcohol in, maar geeft je wel diezelfde notige smaak. Heb je een recept voor een dessert waar sherry doorheen moet? Dan kun je deze het beste vervangen met ananas- of sinaasappelsap.

Rode- en witte wijn vervangen

Het vervangen van wijn kan soms lastig zijn, vooral omdat ze vaak een hele specifieke smaak hebben. Ga je een zoet gerecht klaarmaken waar rode wijn in moet? Dan kun je deze vaak vervangen met fruitsap zoals cranberry-, druiven-, granaatappel- of bessensap. Bij witte wijn kies je het beste voor witte druiven-, peren- of appelsap. Bij bijvoorbeeld een stoofpotje kun je de wijn vervangen met bouillon. Mis je dan juist het zurige van de wijn? Voeg dan een eetlepel rode- of witte wijnazijn toe aan 250 ml bouillon. Ook citroensap is een optie voor het toevoegen van het zuurtje.

Bier en rum vervangers in gerechten

Het is heel logisch dat je geen eten met alcohol klaar gaat maken als er iemand aanschuift die net een directe opname afkickkliniek achter de rug heeft. Gelukkig zijn bier en rum ook heel goed te vervangen in gerechten. Bij bier kun je deze heel makkelijk vervangen door alcoholvrij bier, maar je kunt ook kiezen voor bouillon. Bij een lichte biersoort kies je in dit geval voor groentebouillon, en bij een donkere biersoort ga je voor kippen- of runderbouillon. Heb je rum nodig in een gerecht? Dan is een siroop met amandelextract een goede vervanger, maar ook ananassap kan prima. Ook voor amaretto kies je overigens voor amandelextract.

Comments are closed.