Hoe vaak gebeurt het jou dat je fruit te lang in de fruitschaal laat liggen, en het uiteindelijk weg moet gooien? Bij veel mensen blijft het liggen. Omdat ze er geen zin in hebben, het simpelweg vergeten of omdat het eigenlijk een impulsaankoop was, en ze het fruit eigenlijk helemaal niet lekker vinden. Zonde, want veel fruitsoorten kun je gewoon invriezen, waardoor je het ook niet weg hoeft te gooien.

Tips voor een juiste voorbereiding

  • Vries alleen fruit in dat rijp is, onrijp fruit zal in de vriezer namelijk niet verder rijpen.
  • Was het fruit en droog deze goed voordat je het invriest.
  • Fruit dat is ontdooid, kan niet meer terug de vriezer in.
  • Gebruik ziplock zakjes of plastic bakjes, geen boterhamzakjes.
  • Bewaar fruit niet langer dan 4 maanden in de vriezer.
  • Houd er rekening mee dat fruit zacht uit de vriezer komt. Dit fruit is ideaal voor jam, smoothies of om mee te bakken.

De verschillende soorten fruit

Er zijn verschillende soorten fruit, en daardoor ook verschillende manieren om ze het beste in te vriezen. Houd hier rekening mee als je dit van plan bent om te gaan doen. Banaan vries je het beste zonder schil, apart en in zijn geheel in. wanneer de banaan goed bevroren is, kan hij wel in een zak met andere bevroren bananen. Wil je de bananen invriezen voor een smoothie? Dan kun je ze beter in drie stukken snijden. Dit zodat ze later direct in de blender kunnen.

Abrikozen, nectarines, mango’s en andere fruitsoorten met een pit snijd je het beste in stukjes. Hierdoor heb je geen last van de pit, en kun je ze direct gebruiken als ze uit de vriezer komen. Bij appels en peren verwijder je het klokhuis en snijd je deze in parten. Besprenkel deze met wat citroensap voordat je ze in een zakje doet.

Wil je meloen of ananas invriezen? Verwijder dan de schil en de harde kern van de ananas. Ook hierbij snijd je het fruit eerst in stukken voordat je ze in een zakje doet. Voor aardbeien geldt dat je de kroontjes moet verwijderen. Zijn het grote aardbeien, dan kun je ze eventueel in plakken of stukken snijden.

Andere fruitsoorten, zoals frambozen, bessen, bramen en pitloze druiven, kunnen in zijn geheel ingevroren worden. Hier zitten geen pitten in of een schil omheen die er eerst af moet, en kunnen dus direct in het zakje gedaan woorden.

Wat te doen met het fruit uit de vriezer?

Zoals we net al vertelden, komt het fruit zacht uit de vriezer. Een lekkere fruitsalade maken, is dus niet aan te raden. Maar dat betekent niet dat je er dan helemaal niets mee kan! Fruitsoorten die uit de vriezer komen zijn ideaal om smoothies mee te maken. Doordat de stukken bevroren zijn heb je ook geen ijsblokjes nodig. Maak je graag smoothies, dan is het aan te raden een paar zakjes in te vriezen met verschillende soorten fruit. Je hoeft dan alleen maar het zakje uit de vriezer te halen en in de blender te doen, om direct te genieten van je smoothie.

Liever geen smoothie? Dan kunnen de fruitsoorten ook gebruikt worden om bijvoorbeeld jam mee te maken, of om ze te gebruiken in een heerlijke cake- of taartrecept.

Comments are closed.