Wanneer je kip wilt gaan bakken wil je natuurlijk niet dat deze droog op je bord belandt. Kip hoort sappig en mals te zijn, of je nou gaat voor kippenpoten, een kippenborst of een paar stukken kipfilet. Alleen, hoe krijg je dat nou precies voor elkaar en voorkom je dat je kip te droog wordt? Dat vertellen wij je in dit artikel.

De juiste voorbereiding is belangrijk

Wil je malse kip, dan zijn hier een aantal dingen voor die je kunt toepassen. Echter is de voorbereiding net zo belangrijk. Voer je die niet uit, dan is de kans groot dat je eten alsnog taai en droog op je bord eindigt. Zorg er altijd voor dat het vlees een half uur uit de koelkast is voordat je hem gaat bakken, want zo kan hij op kamertemperatuur komen. Vervolgens is het belangrijk hem droog te deppen met een stuk keukenpapier. Heb je dat gedaan? Dan kunnen de volgende stappen je helpen bij het maken van malse kip.

De kip wassen

Er bestaan veel verschillende meningen over het wassen van de kip voordat je hem gaat bakken. Er zijn mensen die vinden dat, door het wassen, alle ziekmakende bacteriën worden weggespoeld. Er zijn zelfs mensen die hun vlees met zeep wassen. Of dit nou goed is of niet, daar gaat het hier niet om. Wat wel belangrijk is, is dat je je kip met een zuur ingrediënt wast, zoals citroen of azijn. Hierdoor worden het weefsel en de eiwitten van het vlees verzwakt door het zuur, waardoor je kip een stuk malser zal worden.

Kipfilet plat slaan

Wat zeker gaat helpen bij het zorgen voor malsere kip, is door de stukken kipfilet plat te slaan. Dit kan met een vleeshamer maar, als je die niet hebt, werkt een deegroller ook goed. Doordat je het vlees platslaat bewerk je de vezels die erin zitten. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je kipfilet malser is. Uiteraard dek je het vlees wel goed af voordat je gaat slaan, om verspreiding van bacteriën te voorkomen.

Gebruik altijd een hete pan voor de kip

Dit klinkt als een open deur, maar het is erg belangrijk dat je de pan op het hoogste vuur zet als je begint met bakken. Zet de pan op het vuur en voeg hier olie of boter aan toe. Laat dit vervolgens goed heet worden voordat je de kip erin legt. Bak het op hoog vuur aan beide kanten totdat er een krokante korst ontstaat. Daarna verlaag je pas de temperatuur om de stukken gaar te bakken aan beide kanten.

Na het bakken laat je het even rusten op een bord met afdekfolie. Dit zorgt ervoor dat alle vocht en de sappen verdeeld worden over het vlees, waardoor je kip een stuk sappiger zal zijn.

Comments are closed.