Niet iedereen weet alle kooktijden van de verschillende groenten uit zijn hoofd, en het is dan zeker ook niet gek als je het af en toe nog op moet zoeken. Wel moet je hierbij rekening houden dat iedereen anders is. waar de één zijn groente lekker knapperig heeft, heeft de ander ze juist liever zacht. Dankzij het handige overzicht in dit artikel weet jij in ieder geval hoe lang je bepaalde groenten moet koken, om ervoor te zorgen dat ze perfect zijn.

De verschillende kooktijden

Onderstaand overzicht laat je heel duidelijk de kooktijden van verschillende bekende groenten zien. Handig om hem over te nemen of uit te printen en op je koelkast te plakken, zodat je de juiste tijden altijd bij de hand hebt!

Aardappelen20 minutenPaprika5 minuten
Andijvie5 minutenPrei10 minuten
Asperges, groen6 minutenRode biet, rauw50 minuten
Asperges, wit8 minutenRodekool20 minuten
Aubergine5 minutenSnijbonen10 minuten
Bloemkoolroosjes8 tot 10 minutenSperziebonen10 tot 15 minuten
Boerenkool15 tot 20 minutenSpinazie5 minuten
Broccoliroosjes4 minutenSpitskool10 minuten
Chinese kool8 minutenSpruiten10 minuten
Courgette5 minutenSugarsnaps5 minuten
Groene kool10 minutenWitlofreepjes15 minuten
Kousenband15 minutenWitte kool10 minuten
Maïskolf15 tot 20 minutenWortelen10 tot 15 minuten
Paksoi5 minutenZoete aardappel15 tot 20 minuten

Zeker weten of je groenten klaar zijn

Alle tijden in het bovenstaande overzicht zijn richtlijnen. Niet alleen speelt je eigen voorkeur mee, of je de groenten zacht of hard hebt, maar ook de grootte van de stukken groenten. Ga je bijvoorbeeld witlof koken, dan duurt het langer om een hele witlof te koken, dan dat je het in reepjes kookt. Dit geldt ook voor onder andere bloemkool en broccoli. Ga je aardappels koken? Zorg er dan voor dat je de aardappel altijd door midden snijdt. Is het een erg grote aardappel, dan kun je hem zelfs in drieën snijden. Dit scheelt namelijk enorm in de kooktijd.

Twijfel je of je groente klaar is, prik dan met een vorm in het grootste stuk dat je ziet liggen in de pan. Voelt de groente nog hard of glazig aan, dan zijn ze nog niet klaar. Valt de groente uit elkaar op het moment dat je de vork erin prikt? Dan ben je eigenlijk al te laat, want je groente is dan overgaar.

Comments are closed.