Elke dag water drinken is goed voor je, maar met de zomerse temperaturen eigenlijk nog veel belangrijker. Veel Nederlanders denken dan ook dat ze elke dag voldoende drinken, terwijl dat vaak toch nog te weinig is. Waarom voldoende water belangrijk is en hoe je meer kan drinken, vertellen wij je in dit artikel.

Voldoende water binnenkrijgen is belangrijk

Elke dag genoeg water binnenkrijgen is, zeker in de zomermaanden, erg belangrijk. Vooral kwetsbaren en ouderen hebben hier baat bij. Een gemiddelde Nederlander drinkt 5 glazen per dag, wat omgerekend een liter is. Echter is het aan te raden 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken, wat neerkomt op 7 tot 10 glazen per dag. Veel mensen beseffen dit zich niet, of drinken bewust niet zoveel omdat ze dan telkens naar het toilet moeten.

Toch is dit heel belangrijk voor je, omdat je afvalstoffen dan verwijderd worden, voedingsstoffen beter opgenomen kunnen worden en de temperatuur van je lichaam op peil gehouden wordt. En is het erg warm buiten? Dan is het nog belangrijker om genoeg water te drinken, omdat je dan meer zweet dan normaal en dus ook meer vocht verliest.

Daarnaast is genoeg vocht ook belangrijk voor onze hersenen, want deze bestaan voor 75 procent uit water. Is de vochtbalans niet meer op peil, dan kan dit leiden tot hoofdpijn, minder concentratie, een slechte nachtrust en zelfs verwardheid. Wil je weten of je vocht tekort komt? Kijk dan naar je urine. Is deze donker van kleur, dan betekent dit dat je te weinig hebt gedronken.

Tips om meer te drinken

Hoewel we allemaal weten dat we voldoende water moeten drinken, doen we dit vaak niet. We zijn gewend overdag koffie, thee of fris te drinken, en in de avond een glas wijn of een flesje bier. Toch doe je er goed aan jezelf aan te wennen meer water te drinken, omdat dit goed is voor je lichaam en geest. De onderstaande tips kunnen je hierbij helpen.

  1. Er zijn verschillende apps te vinden waarbij je een melding op je telefoon krijgt als het tijd is om water te drinken. Op die manier weet je dus niet alleen wanneer je moet drinken, maar kun je ook makkelijk bijhouden hoeveel je die dag al hebt gedronken.
  2. Water is smaakloos, en daardoor drinken veel mensen er te weinig van. Is dat bij jou ook het geval, fleur je glas dan op. Bijvoorbeeld met wat munt, citroen of gember. Ook een druppel fruitsiroop kan al voor meer smaak zorgen.
  3. Daarnaast is het ook goed om jezelf te motiveren. Zeg tegen jezelf dat het tijd is om die fles met water te vullen, of een glas te pakken in plaats van nog een bak koffie. Ook kun je de competitie aangaan met jezelf, als dat voor jou werkt. Geef jezelf bijvoorbeeld het doel elke ochtend een glas water te pakken als je opstaat, of elk halfuur een glas water achterover te slaan.

Comments are closed.