De laatste tijd zijn de prijzen voor boodschappen al flink omhoog gegaan. Vooral vlees, vis en zuivel kostte ons de afgelopen maanden een stuk meer. Wie hoopt dat dit nu weer minder wordt, komt bedrogen uit. Het einde van de inflatie is namelijk nog niet in zicht, waardoor de prijzen alleen nog maar verder omhoog zullen gaan.

Meer betalen voor je boodschappen

Veel van ons hebben graag een stuk vlees of vis op zijn bord liggen met het avondeten, maar daar moeten we tegenwoordig wel een stuk meer voor betalen. De prijzen voor vlees zijn namelijk met 16 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Voor een stuk vis betaal je nu zo’n 10 procent meer. En heb je graag een toetje na het eten, of een beker melk? Dan betaal je hier ruim 14 procent meer voor dan vorig jaar.

De reden van de prijsstijgingen

Als we van alles het gemiddelde nemen, betalen we 11 procent meer voor een volle kar boodschappen ten opzichte van vorig jaar. De reden van deze prijsstijgingen is waarschijnlijk de tegenvallende oogsten door de droogte, maar ook doordat de energieprijzen gestegen zijn. Het einde van deze stijging is dan waarschijnlijk ook nog niet in zicht.

Tips om geld te besparen op de boodschappen

Weet je niet hoe je het moet redden nu alle boodschappen in prijs zijn verhoogd, of ben je het gewoon zat zoveel geld uit te moeten geven? Dan kunnen onderstaande tips je helpen wat geld te besparen. Hoeveel dit je uiteindelijk bespaart, hangt onder andere af van wat jullie graag eten en waar je de boodschappen haalt.

  1. Het opstellen van een weekmenu is een goede manier om wat geld te besparen. Je maakt het menu klaar voor de hele week, waarbij je ook de aanbiedingen goed mee kunt nemen, en hoeft daardoor maar één keer naar de winkel. Hierdoor ben je minder geneigd impulsieve aankopen te doen, waardoor je minder geld kwijt bent.
  2. Kijk in hoeverre de boodschappen goedkoper kunnen. Ga bijvoorbeeld eens naar een andere winkel als de Albert Heijn, of kies voor B-merken in plaats van de dure A-merken. Vlees is meestal het duurste onderdeel van het avondeten, overweeg daarom eens een paar keer per week vegetarisch te eten. Dit kan flink schelen in de portemonnee, en het eten is vaak net zo lekker!
  3. Houden jullie altijd eten over, en gooi je deze normaal gesproken weg? Dat is zonde, want ook hiervan kun je weer een maaltijd maken. Heb je een restje rijst of pasta over, en wat verschillende soorten groenten? Dan kan hier eenvoudig een soep van gemaakt worden, of een salade.
  4. Let ook zeker op wat je koopt. Een hele bloemkool is goedkoper dan een zak voorgesneden bloemkool, en dat is bij aardappelen en andere groenten ook zo. Bovendien kun je er dan ook nog vaker van eten, zeker in het geval van aardappelen. Ga daarnaast ook zeker eens boodschappen doen op de markt, want ook daar zijn groenten en fruit vaak veel goedkoper. En wil je het helemaal goedkoop? Loop de markt dan eens op aan het eind van de dag. Verkopers willen dan van hun producten af, waardoor jij het extra goedkoop meekrijgt.

Comments are closed.