Misschien ben je al wel eens in Italië geweest, en heb je daar heerlijke Limoncello geproefd. IJskoud uit de vriezer zorgt het gelijk voor wat verkoeling in de zomer. Het zure van de citroen in combinatie met het zoete van de suiker maakt dit drankje geliefd bij veel mensen. Het goede nieuws is dat je deze drank ook makkelijk thuis kunt maken! Er zijn veel verschillende manieren voor, en wij laten je er vandaag drie zien. Heerlijk om te drinken als likeur, maar ook lekker in een mix met bijvoorbeeld tonic of prosecco.

Een recept, drie variaties

Dit recept kan op drie verschillende manieren gemaakt worden. Veel verschil is er niet, alleen de ene variatie bevat meer alcohol, de ander weer meer citroenen en de laatste meer water. Het hangt dus af van je eigen voorkeuren welke variatie jij het liefst hebt, maar ze worden wel allemaal op dezelfde manier klaargemaakt.

De benodigdheden

Voor de eerste variatie heb je nodig:

 • 750 milliliter alcohol
 • 6-7 citroenen
 • 225 gram suiker
 • 450 milliliter water

Voor de tweede variatie heb je nodig:

 • 1 liter alcohol
 • 7-8 citroenen
 • 800 gram suiker
 • 1 liter water

Voor de derde variatie heb je nodig:

 • 1 liter alcohol
 • 15-20 citroenen
 • 600 gram suiker
 • 1,2 liter water

Verder heb je ook nog een dunschiller, weckpot en één of meerdere flessen nodig.

Pure alcohol is hier in Nederland niet in de winkel verkrijgbaar, omdat het alcoholpercentage te hoog is. in Italië is dit wel vrij te koop in de supermarkt. Kun je niet aan pure alcohol komen? Dan kun je de Limoncello ook prima maken met wodka vanwege zijn neutrale smaak. Een andere optie is om jenever te gebruiken. Voor de wodka en de jenever maakt het merk niet uit, dit mag gewoon de goedkoopste fles zijn.

Het maken van de Limoncello

 1. Zorg ervoor dat je citroenen hebt die onbespoten zijn en geen waslaag hebben. Biologische citroenen zijn hiervoor het beste. Begin met deze goed te wassen en ze daarna af te drogen. Je kan er ook voor kiezen ze een uur in koud water te laten weken. Zo weet je zeker dat ze goed schoon zijn.
 2. Nadat de citroenen goed schoon en droog zijn gemaakt, is het tijd om ze te gaan schillen. Dit doe je het beste met een dunschiller. Zorg ervoor dat je ze zo dun mogelijk schilt, en zorg ervoor dat je geen witte velletjes mee pakt. Hier wordt de Limoncello namelijk bitter van, en dat is zonde. De schil raspen is ook een mogelijkheid, maar wordt niet aangeraden.
 3. Nadat je van alle citroenen het schil eraf hebt gehaald, doe je deze in een weckpot samen met de alcohol erbij. Deze dek je vervolgens af, en je plaatst deze voor 20 dagen op een donkere en koele plek.
 4. Als de 20 dagen voorbij zijn breng je een pan al roerend aan de kook met het benodigde water en de suiker. Haal de pan na het koken van het vuur, dek deze af en laat hem volledig afkoelen. Als het helemaal is afgekoeld voeg je het suikerwater toe aan je alcohol mengsel.
 5. Zeef nu het mengsel en schenk de Limoncello in een fles of meerdere flessen. Zorg ervoor dat je deze goed afsluit en zet ze op een donkere en koele plek. Na 1 week is je Limoncello klaar om gedronken te worden. Dit doe je het beste ijskoud uit de vriezer.

Comments are closed.