Kerst is een tijd van samen zijn, lekker eten, cadeaus onder de kerstboom en heerlijke films kijken onder een dekentje. Daar horen natuurlijk ook lekkere drankjes bij, en die hebben wij voor je! Of je nou een lekker recept zoekt voor de kerstborrel, een familiediner of een filmavond; je vindt ze hier allemaal. Wij laten je in dit artikel namelijk een paar lekkere recepten zien die ideaal zijn voor de kerstperiode. Mocht je er na de kerst nog steeds zin in hebben, dan kan dat natuurlijk ook gewoon.

Glühwein onder de kerstboom

Bij kerst denken veel mensen aan glühwein. Het is zo’n typisch drankje dat je vindt op kerstmarkten, of dat nou in Duitsland is, of in Nederland. Dit drankje is dan ook gewoon in de supermarkt te koop, zowel in pakken als in flessen, maar is ook heel makkelijk zelf te maken. Dit kan door zelf de wijn te maken, maar wij laten je vandaag een recept zien met rode wijn. Net iets sneller, maar minstens zo lekker! Met wie wil jij deze onder de kerstboom drinken?

Wat heb je allemaal nodig?

  • 1 liter rode wijn van jouw voorkeur
  • 1 sinaasappel
  • 1 kaneelstokje
  • 4 kruidnagels
  • 2 eetlepels suiker (mag ook meer of minder naar jouw voorkeur)
  • 2 stuks steranijs
  • Halve citroen

Dit recept is voor 6 personen. Wil je het voor meer of minder mensen maken? Pas dan de ingrediëntenlijst aan.

De glühwein maken

  1. Begin door een pan op laag vuur te zetten en hier de wijn in te gieten. Belangrijk is dat je erop let dat de wijn niet aan de kook raakt, want dit verdampt de alcohol.
  2. Voeg hier de kruidnagels, steranijs en het kaneel aan toe.
  3. Snijd de citroen door midden en snijd de helft hiervan in parten. Ook de sinaasappel snijd je in parten. Doe dit bij de wijn erbij. Hoe meer citroen, hoe zuurder je glühwein wordt. Voor sinaasappel geldt dat hoe meer sinaasappel, hoe zoeter hij wordt.
  4. Eventueel kun je ook nog suiker toevoegen. Proef hiervoor eerst de glühwein om te weten of dit nodig is. 
  5. Laat alles nu met de deksel erop op een laag vuur staan, zodat alles op smaak kan komen. Doe dit in elk geval een kwartier, maar langer is beter.

Amaretto cocktail voor onder de kerstboom

Dat cocktails niet alleen voor de zomer zijn, bewijst dit recept wel. Een heerlijke cocktail van Amaretto, waar je gegarandeerd nog meer glazen van wil hebben! Hij is erg makkelijk te maken en dus ideaal voor het kerstdiner, maar kan ook prima gedronken worden tijdens een fijne filmavond met de sfeer van de kerstboom.

Wat heb je allemaal nodig?

  • Amaretto
  • Cranberrysap
  • Spa rood
  • 1 limoen
  • Flesje limoensap
  • Suiker
  • IJsblokjes
  • Water
  • Cocktailshaker
  • Cocktailglazen
  • Snijplank
  • Mes
  • Bakje
  • Bord

De cocktail maken

  1. Zorg ervoor dat zowel het cranberrysap als de spa rood in de koelkast staan en goed koud zijn. Begin vervolgens met het maken van de suikerrand op de glazen. Dit doe je door de bovenste rand in water te dippen en ze vervolgens voorzichtig in het suiker te draaien.
  2. Snijd de limoen in dikke parten. Snijd ze in tot halverwege de schijf en plaats ze boven op de rand van de glazen.
  3. Vervolgens doe je de ijsblokjes in de shaker samen met 1 deel amaretto, 1,5 deel cranberrysap en 1,5 deel spa rood. Doe hier ook nog een scheut limoensap bij en shake daarna alles goed door.
  4. Proef de cocktail even om er zeker van te zijn dat je het lekker vindt. Vind je hem te zoet? Doe er dan nog wat limoensap bij. Als je hem te zuur vindt, kun je er nog wat amaretto of cranberrysap bij doen. Is hij juist te sterk voor je? Vul hem dan aan met wat spa rood.
  5. Schenk de cocktail daarna in de glazen, zonder de ijsblokjes.

Comments are closed.