Ga je tegenwoordig naar de supermarkt voor een pak melk, dan is het aanbod vele malen groter dan vroeger het geval was. Je hebt niet meer alleen de keuze uit volle of halfvolle melk en zelfs binnen deze twee soorten zijn er veel verschillende varianten. Wat het verschil is tussen de soorten, en waar je op moet letten, lees je in dit artikel.
Melk uit de fabriek
Koop je melk in de supermarkt, dan komt dit niet direct bij de boer vandaan. Vrijwel alle zuivel dat in Nederland van onze koeien vandaan komen gaat eerst vanaf de boerderij naar de fabriek toe. We hebben meerdere zuivelfabrieken in Nederland, waarvan de bekendste FrieslandCampina is. De melk zal in deze fabrieken uit elkaar worden gehaald. Alle lactose, vetten en eiwitten worden hierbij gescheiden. Dit zodat deze ingrediënten afzonderlijk gebruikt kunnen worden in onder andere melkpoeder, toetjes en paracetamol. Waarom dit is? Simpelweg omdat daar meer geld mee te verdienen valt dan met een pak zuivel.
Vervolgens wordt de melk gehomogeniseerd voordat het in het pak terechtkomt. Tijdens dit proces worden er hele kleine vetbolletjes gemaakt van de vetten, met een fijne zeef. Dit zorgt ervoor dat de zuivel een egale structuur krijgt, en de vetten niet meer boven komen drijven.
Niet-gehomogeniseerde melk
Uiteraard is er ook niet-gehomogeniseerde melk verkrijgbaar, dit is zuivel dat door de boeren zelf verwerkt wordt. Het homogeniseren doen de boeren bijna nooit, simpelweg omdat de apparatuur die hiervoor nodig is erg duur in de aanschaf en het onderhoud is. Wil je melk kopen die door de boeren zelf is verwerkt? Dan kun je denken aan merken als Queens of Dairy, AH Boerderijzuivel en ElkeMelk.
Het pasteuriseerproces
Na het uit elkaar halen en het homogeniseren van de melk is het nog geen tijd om het drinken in pakken te doen, deze moet namelijk eerst nog gepasteuriseerd worden. Alle melk wordt gepasteuriseerd, behalve de rauwe variant, om zo de houdbaarheid te verlengen. Dit wordt gedaan door de melk tot 72 graden te verhitten voor minimaal 15 seconden. Op deze manier zullen schimmels, gisten en bacteriën uitgeschakeld worden.
De melk van het merk Arla is vaak hoger gepasteuriseerd, namelijk op 90 graden. Wanneer je zuivel op deze temperatuur verhit, zullen de lactose en de eiwitten iets verbranden waardoor ze gaan karamelliseren. Dit zorgt voor een zoetere smaak. Dit is echter niet de hoogste graden voor het pasteuriseren, want bij het UHT-proces wordt de melk verhit tot 138 graden. Hierdoor is het drinken voor een langere tijd houdbaar buiten de koelkast.
Wil je melk kopen die niet gepasteuriseerd is? Dan kan die alleen bij de boer zelf, vanwege bepaalde gezondheidsrisico’s.
Nieuwe melksmaken
In de supermarkt zijn steeds meer soorten zuivel verkrijgbaar met een andere smaak, of van een ander koeienras. Deze wordt geselecteerd op zijn smaak, waardoor elk pak anders smaakt. Zo heb je baristamelk, dat wordt gemaakt van de melk van jerseykoeien. Deze zuivel heeft een hoger eiwit- en vetgehalte waardoor hij heel geschikt is om op te schuimen, voor de cappuccino bijvoorbeeld.
Ben je intolerant voor bèta-caseïne eiwit? Dan is de A2 variant een uitkomst voor je als je toch graag een glas zuivel drinkt bij je brood. Dan is er ook nog melkdrank; een drank waar een enzym aan is toegevoegd dat de lactose afbreekt. Deze drank is een flink stuk zoeter dan normale zuivel.
Comments are closed.